Humany

Danmarks største forhandler af dæk og fælge

Tak for besøget!

Det er desværre ikke længere muligt at bestille fra Goodgrip.dk.

Vi håber, at du finder det, du søger et andet sted.


Med venlig hilsen

Goodgrip.dk

KØB DÆK BILLIGT ONLINE


Dæk til sommerbrug & vinterbrug

Når du skal skifte til sommerdæk sker det oftest midt på foråret. Husk at efter 15/4 må du ikke bruge pigdæk, medmindre der stadigvæk er vinterforhold på vejene, med is og sne. Det er vigtigt at få skiftet til sommerdæk, eftersom friktionsdæk og pigdæk har meget ringere bremseegenskaber på "sommervej"!

Dæk til vinterbrug – pigdæk og vinterdæk
Pigdæk: Tilladt i perioden 01.11. - 15.04. Skal monteres på alle fire hjul.

Vinterdæk: Det er tilladt, at bruge vinterdæk i hastighedskategori Q (max 160 km/t). Ved montering af vinterdæk kræves der fire vinterdæk på personbiler og varebiler op til 3 tons totalvægt.
Mindst 1,6 mm dækmønster.

Snekæder: Kan benyttes under forudsætning af, at de ikke ødelægger vejene.

Vinterdæk
Vinterdæk er af veddirektoratet defineret som "dæk der er specielt designet til vinterkørsel, mærket M + S, MS, M & S, MS, MS eller Mud & Snow". Såkaldte "året rundt" dæk er et kompromis mellem sommer og vinterdæk, og betragtes af Vejdirektoratet som "ikke specielt konstrueret til vinterkørsel", og er derfor ikke tilladt, når krav på vinterdæk gælder.

Der findes tre slags vinterdæk: Med pigge, uden pigge af nordisk type og uden pigge af europæisk type. Vinterdæk uden pigge kaldes også for friktionsdæk og kan afpasses til de nordiske eller europæiske betingelser.

Pigdæk har normalt bedre vejgreb end friktionsdæk på isglatte veje, idet piggene er med til at skabe en ru overflade, som giver bedre vejgreb.

Friktionsdæk til nordiske forhold har egenskaber, der kan sammenlignes med pig vinterdæk i vintervejr, undtagen på is. På våde og tøre vinterveje er friktionsdæk til europæiske vejrforhold bedre. Friktionsdæk til nordiske forhold har blødere gummi og flere spor til afledning af vand, sammenlignet med friktionsdæk til centraleuropæiske vejrforhold. Dækrillerne er med til at gøre dækket mere fleksibelt, så det griber fat på et større område af vejen. Friktionsdæk giver mindre støj og rullemodstand sammenlignet med pigdæk.

Man kan køre med sine normale vinterdæk (uden pigge) om sommeren, men det har sine ulemper. Bremselængden bliver meget længere end normalt om sommeren og den varme temperatur gør at dækkene hurtigere bliver slidt. Sommerdæk er derimod ikke et alternativ til vinterdæk. Gummiblandingen i sommerdæk er tilpasset til sommerbetingelser, hvilket gør at sommerdæk bliver for hårde når det er koldt.
Opbevaring af dæk
Dæk skal opbevares på kolde, tørre og mørke steder. Solen er ikke dækkenes ven, og opbevares de for varmt, forkortes dækkenes livslængde hurtigt. Mange opbevarer dæk i containere – hvilket ikke er optimalt, idet det om sommeren kan blive meget varmt inden i en container! Sørg derfor for at sikre dig at dit dækhotel har kolde opbevaringspladser.